På sine Japan-rejser i 2016 og 2018 har billedkunstner Lisbeth Ellinor besøgt Tokyo, Kyoto, Hiroshima, Miyajima og Osaka. I billederne kan du se en flersporet fortælling om kvinderne og deres hverdag i det japanske samfund, set gennem en dansk billedkunstners øjne.

I sine skitser og malerier tegner Lisbeth Ellinor et billede af et samfund med store kontraster kvinderne imellem. Lydighed, blidhed, kyskhed var ideelle dyder i den traditionelle japanske flergenerationsfamilie. Dette står i kontrast til de selvstændige kvindetyper, som Ellinor møder på sin rejse.

Ellinors kvindefigurer præsenteres i abstrakte hverdagssituationer, der spiller sammen med historien, kulturen og den hurtige teknologiske udvikling. Både unge og gamle passerer i den nationale klædedragt, kimonoen. De stolte traditioner fra det femte århundrede føres videre i Japan. Her møder de en ung og ultramoderne popkultur med tegneseriehelte og manga. Målrettede forretningskvinder i uniformlignende jakkesæt passerer mødre og døtre på bænke. De sidder sammen, men er optaget af noget i hver sin verden.

Lisbeth Ellinor samler sine mange rejseindtryk i akvareller og skitser. Ellinors kvindefigurer stikker i mange retninger.  Man får dog et indtryk af, at de er forbundet af en fælles grundfortælling. Den rækker langt ud over Japans grænser og handler om frigørelse og de stærke kvinder.